Waarom raken we zo vaak onze spullen kwijt?

Ben jij ook regelmatig iets kwijt, van je fietssleutels tot de afstandbediening? Je bent niet de enige. Het kwijtraken van spullen is een veelvoorkomend probleem voor veel mensen. Het kost ons niet alleen veel tijd, maar kan ook in de kosten lopen. We bespreken de redenen achter het continu verliezen van spullen en geven we enkele tips om dit te voorkomen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen meer dan een kwartier per week kwijt zijn aan het zoeken van hun spullen. Twintig procent van de vrouwen is zelfs iets meerdere jaren kwijt geweest voordat ze het terugvonden. Waarom is het zo moeilijk om onze spullen te bewaren?

Volgens David L. Schachter, psycholoog aan de Harvard University, gaat het mis op het grensvlak tussen aandacht en geheugen. Als we onze spullen op tafel gooien, op de bank laten slingeren of in onze jaszak stoppen, zijn we vaak met iets anders bezig. De exacte locatie van onze spullen wordt dus niet actief opgeslagen in ons geheugen. Dit heeft een goede reden, omdat ons brein een selectie moet maken in alle informatie en gedachten die continu langskomen.

Dit betekent echter niet dat we ons zorgen moeten maken over ons geheugen als we alles laten slingeren. Het betekent wel dat we ons moeten aanpassen en gelukkig zijn er manieren om ons verlies te beperken. Hier zijn een paar handige tips:

    1. Zeg hardop waar je iets neerlegt. Dit kan je helpen om actiever bezig te zijn met het onthouden van waar je iets hebt gelaten.

    2. Voel altijd voordat je opstaat of ergens weggaat in je broekzakken of de heilige drie-eenheid (telefoon, portemonnee, sleutels) van de partij is. Dit kan je helpen om te voorkomen dat je iets vergeet.

    3. Maak gebruik van standaardplekken voor je spullen. Een haakje voor je sleutels of een bakje voor je telefoon. Zo hoef je niet steeds opnieuw te zoeken.

    4. Gebruik een AirTag voor het traceren van je spullen. Dit kleine apparaatje bevestig je bijvoorbeeld aan je sleutelbos, rugzak of portemonnee. Het grote voordeel van een AirTag is dat je geen abonnement hoeft af te sluiten. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar je kunt ook altijd en overal jouw spullen traceren.

Onthoud dat het niet erg is om iets te vergeten - het is menselijk en gebeurt met een goede reden. Dus maak je geen zorgen over je brein en gebruik deze handige trucjes om je spullen veilig en georganiseerd te houden!