Met deze handige tips bescherm je jouw fiets tegen diefstal

Het kan iedereen overkomen, je bent lekker op pad met je tweewieler en opeens is je fiets foetsie. Gestolen! Het overkomt jaarlijks duizenden mensen in Nederland. Het liefst zien we dat alle fietsendieven werkloos zijn en daarom geven je vier tips over hoe je jouw fiets diefstal-proof maakt.

1. Zet je fiets altijd op slot Dit lijkt een open deur, maar het is zo belangrijk dat we het toch benoemen. Zet je fiets altijd op slot, ook al is het maar voor even. Gebruik een goed slot, zoals een kettingslot of een beugelslot. En zet je fiets vast aan een object dat niet verplaatst kan worden, zoals een fietsenrek of een lantaarnpaal.

2. Parkeer je fiets op een goed verlichte plek Dieven werken graag in het donker. Zorg er daarom voor dat je je fiets altijd op een goed verlichte plek parkeert. Het liefst ook op een drukke locatie waar veel mensen komen. Zo schrikt de dief sneller af en zal hij minder snel geneigd zijn om jouw fiets te stelen.

3. Maak gebruik van een GPS-tracker. De tracker zorgt ervoor dat jouw fiets altijd te traceren is. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle gestolen fietsen met een fiets tracker worden teruggevonden.

4. Sluit een fietsverzekering af. Als alle andere opties niet werken, is er altijd nog een fietsverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal van je fiets. Dit geeft niet alleen een veilig gevoel, maar ook financiële zekerheid als je fiets gestolen wordt.

Met deze tips kan je jouw fiets goed beschermen tegen diefstal. Vergeet vooral niet om gebruik te maken van een GPS-tracker. Zorg wel dat deze goed is verborgen zoals de AirTag fietsbel, waarbij je niet kan zien dat er een tracker inzit. Deze slimme gadget beschermt niet alleen jouw fiets, maar geeft jou ook een gerust gevoel tijdens het fietsen.

Wat kan ik doen als mijn fiets is gestolen?

Doe altijd aangifte bij de Politie. Door aangiftes te verzamelen, kunnen politie en gemeente inzicht krijgen in de plekken waar vaak fietsendiefstallen plaatsvinden.

Op basis hiervan kunnen vervolgens maatregelen genomen worden om diefstal te voorkomen, zoals het plaatsen van veilige fietsparkeerplaatsen en toevoegen van bewakingscamera's. Bovendien is het vaak een vereiste van de verzekeringsmaatschappij om aangifte te doen.