Is een Airtag geschikt voor het volgen van mijn kat?

Ben je wel eens bezorgd dat je kat niet meer naar huis terugkeert? Het is een angstaanjagende ervaring waar velen van ons helaas mee te maken krijgen. Katten zijn nieuwsgierige dieren en kunnen gemakkelijk verdwalen of zichzelf in gevaarlijke situaties brengen, zoals in het verkeer of in vreemde omgevingen.

Hoe effectief is een AirTag als tracker in vergelijking met GPS?

GPS is een betrouwbare en gevestigde technologie die echter afhankelijk is van een simkaart-abonnement om te functioneren. Voor het doorgeven van het signaal is zowel een actieve satellietverbinding voor lokalisatie als een mobiele verbinding nodig om de GPS-data te versturen. Dit houdt in dat je naast de initiële aanschafkosten van een GPS-tracker, die rond de 150 euro liggen, ook te maken krijgt met doorlopende kosten die variëren van 10 tot 30 euro per maand, afhankelijk van de duur en de betaalmethode van het abonnement.

Een bijkomend nadeel is de grootte en het gewicht van GPS-trackers. Voor middelgrote tot grote honden is dit meestal geen probleem, maar voor de meeste katten kan een GPS-tracker oncomfortabel zijn.

De Apple AirTag daarentegen weegt slechts 9 gram en integreert naadloos met elke iPhone. Er is geen abonnement nodig, en de batterij van een AirTag gaat tot een jaar mee. De AirTag zendt een beveiligd Bluetooth-signaal uit dat continu wordt opgepikt door nabije apparaten, waarna de locatie automatisch wordt bijgewerkt in de 'Zoek mijn'-app op je iPhone.

Succesverhalen werking AirTag


Kat Marley was vermist maar werd uiteindelijk door eigenaren Lara en Sjoerd, met behulp van een Airtag, onder de motorkap van een bus in Den Haag gevonden en veilig naar huis in Katwijk teruggebracht.

Link naar artikel

Een Singaporese familie vond hun vermiste kat Tofu 8 km van huis met een Apple AirTag. Ondanks zorgen over de geschiktheid voor huisdieren, was de AirTag cruciaal voor de redding.

Link naar artikel

Conclusie

Ja, een AirTag is geschikt om je kat te volgen. De AirTag is een betaalbare tracker zonder verborgen kosten en is water- en stofdicht. De AirTag heeft één specifieke functie: het terugvinden van wat verloren is gegaan. En dat is het enige dat telt als je kat vermist is.

De AirTag is zo licht en compact dat hij comfortabel gedragen kan worden met onze houder. In stedelijke of dichtbevolkte gebieden kan de AirTag al zijn sterke punten als een Apple Bluetooth-apparaat benutten. Er zijn genoeg mensen die dagelijks gebruikmaken van mobiele apparaten om zich te verplaatsen. Dit biedt ook mogelijkheden wanneer je kat in shock is, gewond is of in een kelder is opgesloten.