Is een Airtag geschikt voor het volgen van mijn kat?

Ben je wel eens bezorgd dat je kat niet meer naar huis terugkeert? Het is een angstaanjagende ervaring waar velen van ons helaas mee te maken krijgen. Katten zijn nieuwsgierige dieren en kunnen gemakkelijk verdwalen of zichzelf in gevaarlijke situaties brengen, zoals in het verkeer of in vreemde omgevingen.

Hoe nuttig is een AirTag als tracker in vergelijking met GPS?

In de afgelopen jaren hebben veel fabrikanten oplossingen geprobeerd te bieden in de vorm van zogenaamde kattentrackers. GPS is een veilige en bekende technologie, maar werkt alleen met een simkaart-abonnement, omdat de service, naast een actieve satellietverbinding voor lokalisatie, ook een mobiele verbinding vereist om de GPS-gegevens te kunnen verzenden. Dit betekent dat je naast de kosten van een GPS-tracker van ongeveer 100 euro, te maken krijgt met doorlopende kosten variërend van 50 tot 120 euro per jaar, afhankelijk van de gekozen termijn en betalingsmethode.

Een ander nadeel is het gewicht en de grootte van de trackers. Voor middelgrote en grote honden is dit geen probleem, maar voor de meeste katten is een GPS-tracker oncomfortabel.

Een enorm voordeel van de AirTag is het lichte gewicht en het eenvoudige ontwerp. Er is geen abonnement nodig en de batterij van een AirTag gaat een jaar mee. De AirTag zendt continu een beveiligd Bluetooth-signaal uit dat wordt opgepikt door apparaten in het Zoek Mijn-netwerk. Deze sturen de locatie van je AirTag automatisch naar iCloud, waarna deze automatisch op je kaart in de Zoek Mijn-app verschijnt.

Conclusie

Ja, een AirTag is geschikt om je kat te volgen. De AirTag is een betaalbare kattentracker zonder verborgen doorlopende kosten en is water- en stofdicht. De AirTag heeft één specifieke functie: het terugvinden van wat verloren is gegaan. En dat is het enige dat telt als je kat vermist is.

De AirTag is zo licht en compact dat hij comfortabel gedragen kan worden met onze halsbandhouder. In stedelijke of dichtbevolkte gebieden kan de AirTag al zijn sterke punten als een Apple Bluetooth-apparaat benutten. Er zijn genoeg mensen die dagelijks gebruikmaken van mobiele apparaten om zich te verplaatsen. Dit biedt ook mogelijkheden wanneer je kat in shock is, ernstig gewond is weggekropen of in een kelder is opgesloten. Een GPS-tracker zou in dergelijke situaties regelmatig uitvallen.